четвъртък, 1 ноември 2012 г.

Да се погрижим за ноктите



Ноктите са нежната защита, с която майката природа е решила да предпази чувствителните връхчета на пръстите. В традиционната медицина състоянието на ноктите е от изключително важно значение за поставяне на диагноза и определяне на здравословното състояние на целия организъм.

      За да имате красиви и здрави нокти, не е достатъчно просто да нанасяте цветен лак върху тях. Грижата за самия нокът е от първостепенно значение за поддържане на маникюра. Основен козметичен проблем за жените е пожълтяването на ноктите. Уверете се, че пожълтяването не е причинено от дерматологичен проблем като гъбички, например. Гъбичната инфекция е изключително упорита и засяга ноктите както на ръцете, така и на краката- характеризира се с удебеляване, оцветяване и разслояване на ноктите. Диагностиката и лечението се извършват под наблюдение на дерматолог.
      Причина за пожълтяването може да бъде честата употреба на тъмни лакове за нокти, които оцветяват нокътната плочка. За да премахнете пораженията, натъркайте ноктите с резен лимон- той има естествени избелващи свойства. Нежно изпилете повърхностния слой на нокътя с полираща пила и нанесете подхранващ крем. За да избегнете повторно пожълтяване, винаги преди лакиране нанасяйте база за лак, която предпазва от директния допир на оцветителите в лака.
      Скъсяването на ноктите  е добре да става само със специална пила- картотена, стъклена или керамична, тя предотвратява нацепването на ноктите и е по-щадяща от нокторезачката. Пилете винаги в една посока, за да бъдат ноктите гладки и да не се разслоява плочката.
      Погрижете се и за кожичките около ноктите. Изрязването им не е добра идея, освен ако не е наистина наложително- по-добре след накисване на пръстите във ваничка с щипка морска сол, която омекотява кожата и заздравява ноктите, избутайте кожичките максимално ндолу със специален инструмент, след това нанесете специално масло за омекотяването им или подхранващ крем за ръце.
      Избягвайте използването на агресивни почистващи препарати, те допълнително изсушават както кожата, така и ноктите и кожичките. Не забравяйте използването на домакински ръкавици за по-грубата работа в къщи- това ще предпази ноктите от вредното влияние на химическите препарати.            
      Правете си почивка от лака за нокти- добре е от време на време да оставите ноктите да дишат, без лак- през това време нанасяйте само подхранващи масла, които втривайте с нежни масажни движения до пълното им абсорбиране.
           

0 коментара:

Публикуване на коментар

Архив