Грейпфрут – този невероятен,
сочен плод, се слави като враг номер едно на целулита и това не е случайно.
Веществата, които съдържа, се борят с натрупването на подкожни мазнини и
задържането на вода, а пектинът, на който е богат, води до чувство за ситост,
макар в сто грама от него да се съдържат само 39 калории.Грейпфрутът се
слави и като природен антиоксидант, подсилващ защитните сили на организма.
Овесени трици – триците всъщност са обвивките на зърното,
които са събрали в себе си всички полезни вещества на растението. Овесените
трици се наричат още „метла за токсините”- те преминават през храносмилателния
тракт и абсорбират всички баластни вещества по пътя си . Невероятно богати на
фибри, тези вълшебни трици могат да се консумират накиснати в мляко, сок или
бульон, а дори и поръсени в супата не губят полезните си вещества.
Канела - ароматната подправка, освен да създава уютно настроение,
има свойството да регулира кръвната захар в организма, а от там и предотвратява
натрупването на мастни образувания. Лъжичка канела, поръсена върху кисело
мляко, понижава кръвното налягане на хипертониците, успокоява, а запознати
твърдят, че действа и като невероятен афродизиак
Люти чушки – консумацията на
люти чушки ускорява метаболизма, засилва отделянето на стомашните ензими, които
имат грижа за бързото и пълноценно храносмилане и увеличават разхода на енергия
за усвояването на храната.
Тиква – освен че е вкусна,
оранжевата есенна гостенка на трапезата ни, съдържа голямо количество фибри и
влакна, регулиращи храносмилането, освен това съдържа високо количество целуоза
и има леко слабително действие. Пектинът, който съдържа, понижава лошия
холестерол и измита токсините от дебелото черво. Разбира се, бъдете внимателни
при приготвянето на тиква- вместо захар, подправете я с мед, орехови ядки и
канела.
0 коментара:
Публикуване на коментар