вторник, 6 ноември 2012 г.

Акнето се влошава през есента



Бурните хормонални промени през деликатната възраст на пубертета са причина за появата на акне, което може да продължи и дълго след тийнейджърската възраст. При повечето от засегнатите младежи, симптомите на акнето затихват през лятото, но през есента възпаленията се завръщат, дори в по-силна форма.
      До каква степен слънцето оказва влияние върху акнето и дали влиянието му е положително или отрицателно е спорен въпрос. Възможно е обостреното състояние на акнето през есента да е именно в резултат на дългото излагане на слънце през лятото.
      За да се застраховате от евентуалните вреди, които слънчевите лъчи могат да нанесат, не си позволявайте да излезете навън без слънцезащитен продукт- редица престижни марки предагат специални серии за кожа, предразположена към акне, непозволяващи образуването на комедони и имат специална, лека формула, която не запушва порите. Слънцезащитният продукт е задължителен и след края на лятото.
      С настъпването на първите есенни дни, бъдете особено стриктни с грижите, които полагате за проблемната си кожа. Почистването трябва да се извършва с подходящи за нея продукти, които са без съдържание на мазнини и алкохол. Не мийте лицето със сапун, защото той изсушава кожата и предизвиква допълнителната работа на мастните жлези, отделящи прекомерно количество себум.
      Внимавайте с декоративната козметика- винаги избирайте продукти за мазна и чувствителна кожа, както и такива с антибактериално действие. Чудесна идея е използването на специалните коректори за акнеична кожа, които, с двойното си действие, едновременно лекуват локално проблема и замаскират петната.
    Не забравяйте, че козметичното третиране на акнето е просто терапия, поддържаща вътрешното му лечение. Предписаните съвети от дерматолог трябва да бъдат стриктно изпълнявани. Есента и зимата са подходящ сезон за различни козметични процедури, подпомагащи лечението, например химичен или билков пилинг.
    Макар да не е доказана пряка зависимост между храната и акнето, стремете се да консумирате основно сезонни плодове и зеленчуци и сведете до минимум пържените храни и поуфабрикатите.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Архив