сряда, 7 ноември 2012 г.

Пазаруването за себе си и чувството за вина



Случвало ли ви се е да си купите нещо и след това дни наред да изпитвате ужасни угризения на съвестта за покупката. Обувки, рокля или блузка- чудите се как можахте да похарчите толкова пари и какво друго, полезно, можехте да купите с тях.

     Подобно чувство за вина се обостря след създаването на семейство и раждането на дете- обикновено тогава парите за новата чанта автоматично се калкулират от майчиното съзнание във вещи за детето.
    Не мислете, че вие сте единствените, засегнати от тези угризения- в психологията това състояние дори си има име- теория на когнитивния дисонанс.
   Причините за съществуването на угризенията след пазаруване вероятно се коренят в детството, или поне психолозите твърдят така. За нас по-важно е, че това чувство може да бъде много неприятно, особено ако залитне в крайност. Ако все по-често ви обхващат депресивни мисли след пазар, значи е време да се вземете в ръце.
   Научете се да цените собствената си персона и не пренебрегвайте факта, че вие сте пълноценен възрастен човек, който се труди и има нужда от различни неща в ежедневието си, дори и не до там практични. Какво от това, че сте си купили две рокли за една седмица, или един месец- щом сте ги купили, значи са ви били нужни. Замислете се, че начинът по който се чувствате в момента не е породен от конкретни факти, а от минала асоциация и няма общо с покупката.
  Купете си красива торба за пазар и избродирайте на нея надпис „Чудесна покупка” или подобен- така по пътя на внушението ще се научите да мислите в посока на това с колко прекрасна вещ се сдобихте, а не колко пари похарчихте.
    Насладете се на покупката си, облечете я веднага, вижте колко добре ви стои. Запомнете, че ако вие сами не се поглезите, няма да е честно да очаквате някой друг да се грижи за вас. Опитайте се да замените чувството на вина с чувство на наслада от новата придобивка- така ще постигнете душевен комфорт, който ще повлияе и на отношенията ви с околните.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Архив