понеделник, 5 ноември 2012 г.

Да се справим с целулита




Целулит или „портокалова” кожа- 90% от жените отлично знаят какво представлява това състояние- натрупване на подкожни мазнини, най-вече около ханша и бедрата. Това неприятно състояние е много характерно за жените в детеродна възраст- интересен факт е, че азиатките и чернокожите жени почти не страдат от целулит.

            Грешна е представата, че портокаловата кожа е характерна за жените в последните години. Всъщност целулит са имали и нашите баби и прабаби, но някои фактори като застоелия начин на живот, неправилното хранене и изобилието от външно приемани хормони, допринасят за по-острата му форма в наши дни. Друг е въпрост, че и съвременните естетически критерии са по-различни от тези преди 100 години, когато целулитът не е бил проблем за никого. Днес, обаче, във времето на стринг бельото и късите панталонки, целулитът се е превърнал във враг за жените, копнеещи да се избавят от неприятните трапчинки по кожата си. Как да стане това? Има как:
            На първо място осъзнайте причината за появата на целулита. Максимата „опознай врага си” и тук важи с пълна сила. Не мислете, че целулитът е характерен само за пълните жени- напротив, дори слабите тийнейджърки не са застраховани от появата му. Всъщност, има теория, че предразположеността към целулит се предава по наследство. Жените с по-мъжки тип структура са в значителна степен по-облекчени от появата на целулит в сравнение с по-женствените дами.
            Борбата с целулита трябва да бъде комплексна- за да бъде спасението от него бързо и пълно, трябва да променим и начина си на хранене и двигателната си активност. Преди всичко, важна е водата- изпиването на поне 2 литра чиста вода на ден е задължително- така се изхвърлят излишните шлаки и натрупаните отрови от тялото. Наблегнете на органичната храна и свежите плодове и зеленчуци. Вълшебни свойства се преписват на фреша от грейпфрут- изпиването на една чаша сок на закуска няма да навреди, да не говорим, че в този плод се съдържат много витамини, поддържащи тялото във форма. Ограничете до минимум приема на сол- тя задържа течности в организма и допълнително утежнява положението. Не солете излишно и предпочитайте каменна сол с ниско съдържание на натрий. Заменете газираното с мляко или плодови сокове без захар, а пакетираните храни- със сурови ядки.
            Забравете впитите дрехи- когато ги носите, кръвта не може да циркулира правилно, крайниците отичат и целулитът се задълбочава.
            Движете се много- карането на колело, плуването и тичането са чудесни средства за борба с целулита. Освен това, от особена важност са масажите- в козметичните студия и спортните салони се предлагат цели серии от масажи срещу целулит, правят се процедури, които обещават феноменални резултати.
            Специалните кремове и лосиони срещу целилулит също обещават чудесни резултати- цените им варират в много широки граници, но чудесна работа върши и домашният пилинг с утайка от кафе- ежедневното натъркване под душа на засегнатитите зони прави кожата кадифена.
            Не забравяйте, че най-важно е постоянството. Постигнатите резултати трябва да се поддържат, защото връщането към стария начин на живот води до много бързо рецидивиране на целулита и обезмисляне на положените усилия.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Архив