понеделник, 5 ноември 2012 г.

СПА у дома- защо не!




В последните години много нашумя т.нар. СПА почивка- термин, който всъщност е абревиатура на латинските думи Sanus per Aquam- Здраве чрез водата.

    Несъмнените предимства на специализираните СПА хотели не са повод на коментар- чудесно е да се отпуснеш в топлия минерален басейн, след това да получиш професионален масаж и релакс в сауната. Знаете ли, че в средата на работната седмица също можете да си доставите усещането за релакс, благодарение на водата...и то у дома.
   Всичко, от което се нуждаете е домашната вана. Често пренебрегвана в забързаното ежедневие, отричана и избягвана, ваната е място, където можете да приключите дългия и напрегнат ден. За разлика от душа, ваната има свойството да отпуска тялото и се препоръчва ползването и вечер, след края на работния ден, за отдих и релакс- тя не освежава, а отпуска. Температурата на водата във ваната не трябва да надвишава 35-6 градуса по Целзий, тъй като по-високата температура изсушава прекалено много кожата .
   Основното предимство на ваната е, че може да бъде съчетана с ароматерапия у дома, благодарение на най-различните етерични масла, които можете да добавите във водата. Ето накратко най-често използваните масла и техните свойства:
  Масло от лайка, жасмин, роза- отпускат напрегнатото тяло и успокояват ума;
   Масло от лавандула, маточина, мандарина- помагат при безсъние;
      Масло от мента, лимон, босилек- помагат при простуда и понижен имунинет;
       Масло от сандалово дърво, хвойна, бял равнец- помагат при кожни проблеми;
   Няколко капки от тези масла във водата са достатъчни, за да постигнете пълен ефект. Благодарение на парата и топлата вода, техните полезни съставки проникват през дихателните пътища по целия организъм.
    При добро желание можете да си направите и билкова вана- направете си настойка с подходящата за вас билка, прецедете и добавете отварата във водата- така активните съставки на растението ще проникнат през кожата и ще разгърнат пълното си действие.
    Не стойте във ваната повече от 30 минути, за да не отмиете излишни мазнини от кожата. След изсушаване, задължително нанесете хидратиращ лосион на цялото тяло и се отпуснете на дивана или в леглото. Това е пълна почивка и за душата и за тялото.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Архив