сряда, 7 ноември 2012 г.

Парната баня- елексир за кожата




От древни времена хората използват лековитите свойства на водата и парата за здраве и красота. Няма религия в света, която да не почита водата за своите ритуали, а страните, разполагащи с топли минерални извори и гейзери на територията си, са изградили цяла традиция за използването им в името на здравото тяло и здравия дух.

     Ориенталската култура е изконно свързана с ритуалите на къпането, които излизат от рамките на тривиалното поддържане на хигиената и се превръщат в ежедневни обреди, а банята- в институция, в която са се водили политически разговори и са се вземали съдбоности решения.
       Днес, търсейки глътка отдих в забързаното ежедневие, отново прибягваме към вълшебните свойства на водата. Разбира се, не всеки има възможност да изгради в собствения си дом турски хамам, но достъпна и в панелното ни ежедневие е парната баня.

Парна баня- това е всъщност разновидност на сауната, но във влажен вариант. При ползването на парна баня се отделят токсините от тялото и кожата, благодарение на развиваната близо 100% влажност. Класическата парна баня е отделно помещение и може да се ползва самостоятелно, или в комбинация с други процедури, във всеки СПА център, но вкъщи също можете да се възползвате от еликсира парна баня.
Загрятата в подходящ съд вода има същите почистващи качества за лицето- към нея може да добавите сухи билки, които да засилят ефекта, или капка етерично масло- инxалациите с него, освен релаксираща функция, имат ефект и при вирусни заболявания или синузит.
Ако парата не ви понася добре, може да я замените с горещ компрес- след баня нанесете обилно на лицето си растително масло, според типа кожа, а отгоре внимателно положете хавлиена кърпа, загрята в гореща вода. Отпуснете се и се почувствайте за пет минути  като Клеопатра- така релаксът за тялото ще се превърне в релакс и за духа.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Архив