понеделник, 19 ноември 2012 г.

Есента е добро време за промяна- не отлагайте за утре


Независимо дали става въпрос за промяна в работата, за нова диета, занимания със спорт, или отказване на цигарите, винаги сме склонни да започнем „от утре”. Тази особеност в човешката психика е характерна за огромен процент хора в света, не мислете, че само вие се успокоявате с мисълта, че започвате „от утре”, а утре сякаш не идва, защото отново се отлага за утре...

            Есента е чудесно начало и повод да приключите с отлагането. След дългото, мързеливо лято, сега е времето, в което жадувате промяната и сякаш сте отворени за нея.
            Първо- бъдете реалисти. Поставете си реалистична цел или изгответе списък с неща, които искате да промените. Голям стимул е постепенното отмятане на задачите- така сами виждате, че полагате усилия и благодарение на това успявате- никога не пропускайте да похвалите себе си за това. Добре е да си поставяте малки цели, които да бъдат лесно изпълними, за сравнително кратко време, за да не губите стимул за действие- постигането на заложената цел е най-добрата мотивация да надграждате.
            Нека целите бъдат постижими и положително формулирани- например, ако искате да отслабнете, заложете целта не с думите „Не искам вече да бъда дебела”, а така- „Искам да сваля 5-10-15 килограма”- тази цел може да ви стимулира много повече.
            Разбира се, важно е да изясните пред себе си каква точно е целта ви. Възможно е да чувствате обща неудовлетвореност, която да разсейва амбициите ви, затова седнете сами със себе си и си изяснете промяната на какво ще ви донесе радост. Направете си план за действие и смело го следвайте- започнете от днес, изправете се срещу собствената си бариера и си представете, че давате съвет на най-добрата си приятелка- бъди смела, ти заслужаваш много и можеш да се справиш!

0 коментара:

Публикуване на коментар

Архив