вторник, 6 ноември 2012 г.

Правилната стойка- задължителна за перфектната визия






Осем часа на стола в офиса, после в колата, после на дивана, а сутрин...болки в раменете и гърба. Обездвижването е бичът на модерните хора. Над половината от децата в училищна възраст страдат от изкривявания, в следствие на които губят изправената си стойка.
        Не забравяйте, че и най-красивата жена с най-стилно подбраното облекло, няма как да изглежда добре, ако раменете са свлечени надолу и гърбът е отпуснат. Така визията придобива малко немарлив и неугледен вид.
       За превенция на гръбначните изкривявания се препоръчва въвеждането на изправителна гимнастика в часовете по физическо възпитание. Ако, обаче, сте минали училищната възраст, трябва да си помогнете сами, за да не загубите красивата си стойка.
        Преди всичко, стремете се да не се прегърбвате, дори ако ви се налага да прекарвате по 8-9 часа на ден в една поза. Изправете гърба си докато работите на компютъра – в началото ще си го налагате, но постепенно ще се превърне в обичайна поза.
    Движете се достатъчно,  разхождате се и в обедната почивка и след работа. Стремете се да носите удобни обувки- идеалният ток е 3-5 см. с плавна извивка. Полезна е смяната на обувки с различна височина. Избягвайте дългото ходене с обувки на много високи токчета- след тях са ви гарантирани болките в гърба.
    Заниманията с йога са истинска благодат за опорно-двигателната система. Йогийските асани помагат за огъвкавяването на гръбнака и ставите, а от там и за грациозната походка и правилната стойка.
       Танците също са полезни за възпитаване на правилна стойка. Латиноамерикански, модерни или класически- заниманието с танци е и релакс за духа

0 коментара:

Публикуване на коментар

Архив