вторник, 13 ноември 2012 г.

Кълновете- здраве и красота



В днешните дни на полуфабрикати, пакетирани храни и ресторанти за бързо хранене, все по-осезаема става липсата на „жива” храна в менюто ни. За да се справим със стомашните неразположения и за да подобрим храносмилането, гълтаме шепа „чудодейни” хапчета и пак продължаваме с обичайното меню...

    А колко лесно е да разнообразим храната, която приемаме, и да набавим живителната доза органични вещества- нужни са ни просто кълнове.Кълнове всъщност са покълналите семенца на различни растения, като най-често консумирани са житните, соевите, тези на различните бобови култури, като леща, грах и фасул, както и кълновете от слънчоглед и от люцерна.
 Крехките стъбълца са ниско калорични, лесно усвоими и успешно заместват допълнителния прием на не до там полезните синтетични витамини.
   Честата консумация на кълнове набавя за организма голяма част от нужната доза витамин Е, който е изключително необходим за красотата на кожата и регенерацията на всички клетки в организма. Освен това, кълновете са храна, богата на фибри, хром и желязо. Веществата, които съдържат покълналите кълнове, често не се заместват от непокълналите семена-например незаменимите аминокиселини. Важно предимство пред непокълналите семена е и фактът, че токсините  и пестицидите, които се съдържат в семената, не преминават в кълновете им.
    Специално за женското здраве, кълновете са незаменими- те осигуряват надеждна превенция срещу остеопороза, укрепват съединителната тъкан, както и кръвоносните съдове, а тъй като по естествен начин  регулират хормоналния баланс, те са изключително полезни по време на климактериум, а и като средство, облекчаващо предменструалния синдром. В менюто на майката-кърмачка, кълновете засилват лактацията.
          Тази чудодейна храна може да се консумира както самостоятелно, така и в комбинация с различни салати, ордьоври или супи.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Архив