В
днешните дни на полуфабрикати, пакетирани храни и ресторанти за бързо хранене,
все по-осезаема става липсата на „жива” храна в менюто ни. За да се справим със
стомашните неразположения и за да подобрим храносмилането, гълтаме шепа
„чудодейни” хапчета и пак продължаваме с обичайното меню...
А
колко лесно е да разнообразим храната, която приемаме, и да набавим живителната
доза органични вещества- нужни са ни просто кълнове.Кълнове
всъщност са покълналите семенца на различни растения, като най-често
консумирани са житните, соевите, тези на различните бобови култури, като леща,
грах и фасул, както и кълновете от слънчоглед и от люцерна.
Крехките
стъбълца са ниско калорични, лесно усвоими и успешно заместват допълнителния
прием на не до там полезните синтетични витамини.
Честата
консумация на кълнове набавя за организма голяма част от нужната доза витамин
Е, който е изключително необходим за красотата на кожата и регенерацията на всички
клетки в организма. Освен това, кълновете са храна, богата на фибри, хром и
желязо. Веществата, които съдържат покълналите кълнове, често не се заместват
от непокълналите семена-например незаменимите аминокиселини. Важно предимство
пред непокълналите семена е и фактът, че токсините и пестицидите, които се съдържат в семената,
не преминават в кълновете им.
Специално
за женското здраве, кълновете са незаменими- те осигуряват надеждна превенция
срещу остеопороза, укрепват съединителната тъкан, както и кръвоносните съдове, а
тъй като по естествен начин регулират
хормоналния баланс, те са изключително полезни по време на климактериум, а и като
средство, облекчаващо предменструалния синдром. В менюто на майката-кърмачка,
кълновете засилват лактацията.
Тази чудодейна храна
може да се консумира както самостоятелно, така и в комбинация с различни
салати, ордьоври или супи.
0 коментара:
Публикуване на коментар