понеделник, 5 ноември 2012 г.

Как да пазаруваме безопасно в Интернет

В най-новия „Официален правописен речник на българския език” сред 10 хиляди нови думи, намери своето място и думата „онлайн”. И има защо- светът се развива с неимоверно темпо, променят се и ежедневните навици на хората. Какво по-естествено за съвременния човек от това да отвори имейла си със сутрешното кафе, да прочете новините в любимия си сайт, да провери социалните мрежи и...да напазарува.


            По повод пазаруването- все по-голям става процентът на хората, предпочитащи да подновят гардероба си за новия сезон по Интернет и това има безброй предимства. За да бъдете наистина доволни, обаче, не забравяйте някои прости правила:
            Бъдете предпазливи при избора на електронен магазин, преди да направите поръчката. За съжаление има много некоректни търговци, предлагащи стоки менте, такива с изтичащ срок на годност или с ниско качество. Ако имате възможност за това, винаги предпочитайте онлайн магазина на самия производител - така ще бъдете сигурни, че това, което поръчате, наистина ще бъде това, което ще получите. За производителя е много по-страшно да загуби доброто си име пред клиентите, отколкото за случайния търговец.
            Не се притеснявайте да се свържете с търговеца, ако у вас възникнат допълнителни въпроси относно стоката и покупката. В тази връзка, далеч по-лесна е покупката от български електронен магазин, дори и само заради липсата на езикова бариера.
            Търсете задължително гаранция за качество.Добрите търговци, държащи на реномето си, предлагат възможност за смяна на продукта или връщане на парите, ако клиентът не е доволен от закупената стока. При отказ за рекламация в законово установения срок, можете да се свържете с Комисията за защита на потребителите.
            Бъдете внимателни при попълването на личните си данни. Полета с ЕГН, номер на лична карта и подобни, не могат да бъдат изисквани от онлайн търговците.
Колкото до номерата на банковите карти, макар декларираната пълна безопасност на плащането, все още повечето хора предпочитат плащането в брой, с наложен платеж на куриера- удобството се крие в това, че този начин на разплащане не изисква от вас да бъдете обвързани с банка и не крие никаква опасност от измама- плащате при доставката и сигурността на парите ви е гарантирана. Разбира се, този начин на плащане е достъпен само за българските онлайн магазини- още една причина да изберете родното. Някои от търговците дори имат опцията за безплатна доставка, което прави комфорта за вас и портфейла ви пълен.
            Приятно пазаруване!

0 коментара:

Публикуване на коментар

Архив