вторник, 6 ноември 2012 г.

Портокал- за здраве и красота



Едва ли някой се съмнява в полезните качества на плодовете- от малки помним веселите песнички за ползите от тях. И сред плодовете, обаче, има фаворити за здравето. Като най-полезни за поддържане на здрав организъм и сияен външен вид се славят цитрусите, а един от най-популярните и вкусни цитруси е портокалът.
      Оранжевият плод е изключително богат на естествени антиоксиданти, които се грижат за запазването на младотта не само на духа, а и на тялото. Благодарение на високото съдържание на вит. С в портокала, той е изключително популярно средство за превенция на вирусни заболявания и за укрепване на естествените защитни сили на организма, а вит. С в комбинация със съдържащия се в портокала лутеин, се грижат за синтеза  на необходимото количество колаген- основен фактор за младежки стегнатата кожа.
  Освен кожата, благодарни за редовната консумация на портокали ще бъдат и косата и ноктите ви, тъй като в чаша портокалов сок се съдържа повече от половината препоръчителна дневна доза калий и фолиева киселина- елементи, отговорни за изграждането на здрави нокти, силна коса и равномерен тен.
     Започвайки деня си с чаша портокалов сок, ще повишите и настроението си- витамините, които съдържа вкусната напитка, борят хроничната умора и действат като натурални антидепресанти.
   Самата форма и сияещият цвят на плода подобряват мрачното настроение, създавайки неволна асоциация със слънцето- зареждащо с оптимизъм и позитивни емоции.
  Интересен факт е, че благодарение на оранжевия цвят на портокала, редовната му консумация предпазва кожата от неприятните последици при слънчево изгаряне и е естествена превенция на фотостареенето, така че не изключвайте портокала от лятната си диета, още повече, че той е изключително подходящ за хора, които искат да намалят теглото си- в един средно голям портокал се съдържат едва 60 ккал.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Архив