понеделник, 22 октомври 2012 г.

Помощ! Косопад!




Всички знаем, че косъмът има жизнен цикъл и е нормално на ден да падат 50-100 косъма. Ако обаче забележите по четката за коса неимоверно повече от обичайното количество паднали косми, вероятно става дума за засилен косопад. Това е явление е особено неприятно за мъжете, поради тяхната склонност към оплешивяване, но и при жените може да се касае за сериозен проблем.

Преди всичко, констатирайки засиленото падане на косми, трябва да установите причината за това. Ако косопадът ви се дължи на хормонални проблеми, освен козметичните грижи е необходимо и сткриктното приемане на предписаните медикаменти.
Ако косопадът е сезонен- не се притеснявайте. Преходните сезони са характерни със засилен косопад- през есента и началото на зимата е нормално да се увеличи количеството на падналите косми. Това се дължи на реакцията на целия организъм към променените атмосферни влияния и захлаждането. Добре е, при констатиране на косопад, да увеличите приеманите витамини и да наблегнете на суровите плодове и зеленчуци в менюто си. Обикновено сезонния косопад отшумява за месец и не води до сериозни последствия. През това време може да смените обикновения си шампоан с такъв срещу косопад, но не очаквайте чудеса. Консултацията с фризьор и дерматолог не е излишна- те ще ви препоръчат изпитана козметика срещу косопад, а можете да погледнете и в тефтера на баба за традиционни народни рецепти срещу това неприятно състояние. Например рецепта с мед – смесете две супени лъжици разтопена свинска мас (ако не разполагате с безсолна такава, може да я замените с растителна мазнина- например бадемово или маслиново масло), един жълтък, една лъжица мед и няколко капки алкохол (да, правилно прочетохте- предназначението на алкохола е да позволи на полезните съставки на маската да проникнат в косъма). Нанесете по дължината на косата, сложете шапка за баня и хавлиена кърпа и постойте така поне два часа. Отмийте с мек шампоан и хладка вода.
Много полезни при косопад са лукът и чесънът. Настойка от тях, или натъркване на скалпа със скилидка чесън, присъства в народната медицина от векове. Ако миризмата на този естествен антибиотик ви притеснява, потърсете някой от продуктите на съвременната фитокозметика в аптеките.
Причина за косопада може да бъде и емоционалната нестабилност. Силният стрес и депресията са едни от най-честите причини за косопад, затова не се оставяйте на негативни мисли и не пропускайте момент да се поглезите и да се усмихнете! 

0 коментара:

Публикуване на коментар