четвъртък, 18 октомври 2012 г.

10 съвета за съхраняване на младостта




Дали има в света човек, който да не иска да бъде вечно млад- да запази стегнатата кожа, младежкия вид и атлетичното си тяло за цял живот- без издайни бръчки, посърнал вид и натрупани килограми. Учените усилено разработват варианти за „вълшебното” хапче на Питър Пан, но не мислите ли, че и без него можем да си помогнем за запазване на младостта. Поне отчасти...Генът, който носим, е от основно значение за това как ще изглеждаме на средна възраст, но ако спазваме няколко лесни съвета за здравословен начин на живот, със сигурност ще изглеждаме по-жизнени и здрави от връстниците си:

1.   Не пушете- никотинът е доказано средство за бързо състаряване- благодарение на него кожата се изсушава, порите се запушват, зъбите пожълтяват...на никого не би му била приятна подобна перспектива. Затова спрете, или поне намалете драстично цигарите. Тялото ви ще бъде благодарно, а спестените пари могат да бъдат чудесен повод за покупка на нещо отдавна желано;
2.      Пийте много вода. Тази скъпоценна течност е от първостепенно значение за съществуването ни. Препоръчителното количество вода, което здрав възрастен човек трябва да изпива на ден, е минимум 8 чаши- 1,5 литра. Липсата на вода кара кожата да страда- дехидратира се, губи еластичността си и бързо старее. Водата не може да бъде заменена с кафе, газирано или сок- чистата вода е от ключова роля за съхранението на младостта ви;
 3.  Избягвайте преките слънчеви лъчи. Слънцето е здраве, разбира се, но не на всяка цена. Не си позволявайте да се излагате на прякото му въздействие без солидна доза защитен крем- доказана е пряката връзка между слънчевите лъчи и стареенето на нежната кожа, затова шапката и слънцезащитният крем са задължителни;
 4.   Хранете се здравословно. Звучи банално, но ако изберете да похапнете морков, вместо чипс, ще заредите организма си с безценни микроелементи и витамини, които от своя страна карат тена ви да сияе, а тялото ви да работи на пълни обороти. Изборът е ваш.
 5.  Наспивайте се. Различните хора имат нужда от различно количество сън, но ако недоспиването при вас се превърне в хронично състояние и ви се събере дълъг период с по-малко от 7-8 часа сън на денонощие, бъдете сигурни, че това ще се отрази на външния ви вид. Затова вземете мерки- лягайте си навреме (сънят преди полунощ е по-полезен), не се хранете обилно вечер и си създайте режим- така организмът ви ще се настройва по-лесно за сън;
6.   Общувайте с природата. Движението сред природата, разходката, карането на колело, насищат кожата с кислород, а липсата на кислород е в пряка връзка със стареенето. Стремете се да прекарвате всяка свободна минута сред природата- активните разходки ще ви спасят и от неприятното напълняване- последица от заседналия начин на живот.
 7.  Заредете се с антиоксиданти. Не от аптеката, а от зеленчуковата градина- цитруси, зеленчуци, сурови ядки, житни растения- тези храни убиват свободните радикали в организма и поддържат тялото жизнено и здраво.
8.      Избягвайте стреса. Не е възможно да го стопирате, но се стремете да сведете наличието му в живота ви до минимум. Научете се да релаксирате, да затваряте очи и да се изолирате от заобикалящата ви обстановка. За тази цел от полза ще ви бъде съвет №9:
 9.     Занимавайте се с йога. Тази древна практика е наука за хармонията между ума, тялото и заобикалящия свят. Комплексът от физически и духовни упражнения поддържат тялото гъвкаво и умът свеж. Усвояването на техниките за медитация ще ви помогне да се спасите от вредното влияние на стреса.
10.   Смейте се. Доказано е, че смехът удължава живота, затова не пропускайте повод да се посмеете. Общувайте с позитивни хора, наблюдавайте малките деца в парка, домашните си любимци, птичките и растенията- приятните емоции запазват младостта и жизнеността на духа, а още древните римляни са казали: „Здрав дух може да има само в здраво тяло”.

0 коментара:

Публикуване на коментар