понеделник, 29 октомври 2012 г.

Есенна диета за красота и повишаване на имунитета




Бавно, но сигурно, наближава сезонът на вирусите и грипа. Сега е моментът да заредим организма с естествените витамини и микроелементи, които щедро ни поднася есента.

       Преди всичко, наблегнете на свежите зеленчуци и плодове в менюто си. Не забравяйте, че както белтъчините, така и много от  витамините, не могат да бъдат произведени от организма, затова трябва да бъдат набавени с храната. В сезонът на изобилието, каквато е есента, е непростимо бедното на витамини меню.
        Започнете деня си със свеж сезонен плод- ябълка, круша, грозде- то е незаменим източник на естествени антиоксиданти.
   Филийка пълнозърнест хляб или купичка овесени ядки ще доставят на тялото ви незаменимия витамин В1, който прави кожата кадифено гладка, а ноктите- здрави.
      Чаша мляко пък, зарежда в витамините А, В2, В12 и с калций, които са изключително важни за регенерирането на кожата, образуването на червени кръвни телца и укрепването на тъканите.
      Преди обяд изпийте чаша сок от цитрусов плод- най-добре грейпфрут. Полезните вещества в този плод регулират обмяната на веществата, топят целулита, а цитрусите, както добре е известно, са истинска бомба от витамин С, който витамин стяга кожата, служи за клетъчното обновяване и пази от вируси.
    За обяд хапнете голяма салата от свежо зеле и моркови, подправена с лимон- истински витаминен коктейл, при това диетичен. Не забравяйте студено пресования зехтин, защото т.нар. мастноразтворими витамини няма как да бъдат усвоени без мазнина- такъв е витамин А, покровител на красивата кожа, здравата коса и острото зрение. Нека основното ястие бъде богато на белтъчини, за да обезпечите набавянето на незаменими вещества.
     Вечерята също трябва да бъде максимално богата на типичните за сезона продукти, като най-добре е те да с консумират сурови, ако позволяват това. Термичната обработка унищожава някои витамини- особено витамин С, който е много чувствителен към високата температура.
   Нежното есенно слънце не прежуря така, както през юли, така че сега е моментът да се заредите максимално и с витамин D, синтезиран в организма от слънчевите лъчи. Използвайте всяка свободна минута за разходка сред природата- особено зареждащи са излетите в планината, по време на които можете да съберете лековити билки за чай, зрели боровинки и къпини, които освен вкусни са и много полезни, а и не забравяйте ядките- лешници, орехи, бадеми. Те са изключително полезна храна, доставяща на организма незаменими белтъчини и микроелементи. Препоръчва се употребата им в сурово състояние, а най-добре е да ги счуквате непосредствено преди консумация, за да няма допълнително окисляване на ядката, което да отнеме полезните вещества.
      Строгите диети не са за препоръчване, особено преди настъпването на зимния сезон, за да не стане организмът податлив на вируси. Хранете се разумно и природосъобразно и ще бъдете стройни и без лишения.

0 коментара:

Публикуване на коментар