понеделник, 29 октомври 2012 г.

Съвременни митове за поддържане на косата



Всички сме чували редица съвети за поддържане на косата, предавани от уста на уста с категорична увереност. Дали, обаче, в тези „закони” има и грам истина?

           
      Къната е за предпочитане пред боята за коса.
      Зависи за кой продукт точно става въпрос. Ако става въпрос за „къната” от магазина- твърдо не! Интересен факт е, че естествената къна е растение и може да бъде само в оранжево-червен цвят. Предлаганите на пазара продукти, всъщност съдържат синтетични оцветители. И още- ако обичате честата смяна на цвета, къната не е за вас- тя се натрупва по косъма и последваща промяна на цвета, особено в по-светла гама, е почти невъзможно.
                                           Честото миене на косата не е полезно.
     Да, не е полезно, ако няма нужда от него. Но за косата не е полезно и да бъде мръсна, за цялостната ви визия също. Затова изберете максимално щадящ шампоан и спокойно мийте косата, ако се налага и всеки ден.
      Боядисването на косата причинява преждевременно побеляване.
  Напълно невярно. Побеляването на косата зависи от меланина и пигментите в клетките- процесът на блокирането им е отвътре – навън и е обусловен от генетични фактори. Външен фактор като боядисването на вече израсналата коса, не може да повлияе на побеляването.
      Къпането с бебешки шампоан е по-полезно.
      Не е вярно и при продължителна употреба сами ще се убедите в това. Почистващите съставки в бебешкия шампоан са по-щадящи, но са предназначени за бебешките косица и кожа, които почти не отделят себум, затова самите шампоани са обогатени с допълнителни омазняващи вещества.
       Ако косата ви е мазна- ползвайте шампоан за мазна коса.
       Парадоксално, но не! По-добре изберете шампоан за честа употреба и балсам за мазна коса, защото шампоанът за мазна коса допълнително изсушава и кара мастните жлези да засилят секрецията- точно това, от което се опитвате да избягате.
   Някой продукт може да възстанови нацъфтелите връхчета.
    Напълно невярно, независимо от това какво твърдят рекламите. Единственото спасение от цъфтящите връхчета е периодичното им подрязване и превенцията за появата им- подхранване и поддръжка.
      Косата расте по-бързо ако се подстриже.
   Не е вярно. Растежа на косата, както и гъстотата и, са генетично обусловени и строго индивидуални. Ако ви се струва, че косата ви расте по-бързо след фризьор, това се дължи на факта, че тя изглежда по-здрава и жизнена, когато бъдат премахнати изтощените връхчета.

0 коментара:

Публикуване на коментар