петък, 26 октомври 2012 г.

Красива с минимум средства





Думата „криза” превзе напълно съзнанието ни. Свитият бюджет налага редица ограничения в покупките и, за съжаление на всяка жена, първото нещо, което редуцираме от потребителската кошница, са вълшебните кутийки с разкрасяващи средства- кремове, маски, серуми, балсами и лосиони...глезотийки за тялото и душата.

Не тъжете- преди комерсиализацията на думата „красота”, жените също са поддържали външния си вид- достатъчно е да отворите тефтера на баба, за да откриете лесни и достъпни рецепти за красота:
  За почистване на кожата на лицето, вместо скъп ексфолиант, може да ползвате обикновена заквасена сметана с прибавена в нея лъжичка сода бикарбонат. Тази смес е чудесно средство за предпазване от досадни пъпчици- при мазна кожа ползвайте два пъти седмично, при суха- веднъж. Ако кожата ви е чувствителна и не понася добре киселинността на сметаната, може да направите пилинг с малко овесени ядки- заместват чудесно специалните тоалетни трици и не дразнят кожата. Не забравяйте и тялото- за цялостен пилинг може да ползвате утайката от кафе в кафемашината- нали знаете, че кофеинът е основна съставка в козметиката срещу целулит. Редовната употреба прави кожата кадифено мека и бебешки гладка.
    Домашните маски за лице и коса са на почит сред държащите на визията си дами. За освежаване на кожата на лицето, може да използвате голяма част от съдържащите се във всеки хладилник продукти. Мазната кожа, например, добива матов вид със стегнати пори, благодарение на маската с разбит белтък. Жълтъкът с лъжичка мед е еликсир за сухата кожа. Уморените очи може да успокоите с кръгчета краставица, а каймакът от прясното мляко прави всеки тип кожа по-нежна от коприна.
    На голяма почит в последните години се оказват малките-големи натурални, студено пресовани масла. Техните чудодейни свойства отдавна са излезли от рамките на кулинарията и са се настанили в будоара на съвременната Клеопатра. Ако прибавите няколко капки бадемово масло и най- семплият балсам за коса ще придобие прекрасни качества. Кайсиевото масло обогатява подхранващия крем, а маслото от гроздови семки е подходящо дори за мазна кожа.
    И най-скъпият дегримьор не може да се мери с домашно приготвения такъв- смесете 3 части розова вода с 1 част масло от жожоба, разклатете преди употреба и готово- имате си чудесен лосион и тоник в едно, подходящ дори и за чувствителна кожа. Маслото от жожоба е перфектен заместител на балсамите за устни- благодарение на него тази чувствителна част от лицето ви е хидратирана и едновременно с това предпазена от неблагоприятните атмосферни условия.
       Не позволявайте на финансите да влияят на красотата и самочувствието ви. Не забравяйте, че преди нас са живели поколения жени, не познаващи съвременните средства за разкрасяване, но независимо от това, хубостта им е възпята в песни и народни предания.

           

0 коментара:

Публикуване на коментар