сряда, 9 януари 2013 г.

Защо да пазаруваме само когато сме в добро настроение


Шопинга отдавна се слави като успешно лекарство за справяне с лошото настроение, негативните мисли и ниското самочувствие. В тези твърдения има доста голяма доза истина, разбира се, но не бъркайте шопинг терапията с универсално лекарство. Често необмислените покупки водят до обратния ефект и вместо да подобрят настроението ни, още повече го съсипват.

            В тази връзка, скорошно проучване на американски психолози показва, че пазаруването в кисело настроение води до покупки на непотребни вещи, а осъзнаването на този факт, допълнително подтиска дамите.
            Това е доста основателна причина да оставите пазаруването за по-ведри дни. Когато сте положително настроени, вие пълноценно ще се радвате на новопридобитите вещи и ще оцените факта, че сте сключили успешна сделка, без да съжалявате за похарчените пари и без чувство за угризения на съвестта.
            Настроението, породено от придобиването на нова вещ, може да подобри лошия ви ден, само ако говорим за дълго обмисляна и желана покупка. В такъв случай, пазаруването наистина би могло да се яви спасителен пояс за подобряване на настроението. Ако става въпрос за спонтанна покупка на нещо, само заради покупката, по-добре се въздържете, или купете нещо дребно. Практиката показва, че тези покупки почти не влизат в употреба в последствие - това се дължи на особеното настроените, което ни прави склонни да купим нещо, напълно нетипично за нас и стила ни - ярко розово червило, тежък, ориенталски парфюм или кожен костюм...
            Купете нещо дребно и оставете същинската част от пазаруването за по-късно, когато вече ще сте превъзмогнали афекта и ще имате по-обективен поглед над нещата, а и ще можете да се насладите пълноценно на покупката - например от уюта на любимото си канапе у дома, докато правите шопинг тур из модните онлайн магазини

0 коментара:

Публикуване на коментар