четвъртък, 10 януари 2013 г.

Празничният коктейл - с какво да се съобразим


     Дали заемате висока управленска позиция в някоя фирма, или сте само служител, фирмените събития са неизменна част от работния процес - служебни приеми, партита, коктейли и събирания, с които се отпразнуват отминалите успехи и се пожелават още много такива, благодари се на партньорите и се привличат нови.
         Тези служебни сбирки са, на пръв поглед, неформално събиране на добри партньори, но всъщност изискват строго познаване на бизнес етикета.

        След като получите поканата, задължително върнете отговор и потвърдете или откажете присъствието си - този жест е необходим за домакините, за да организират събитието.
        Първият въпрос е, разбира се, какво ще облечете. Ако на поканата не е изрично упоменато официалното облекло, значи имате възможността сами да прецените какво облекло е подходящо за случая. Придържането към класиката, обаче, никога не е предала привържениците си - за дамите - пола до коляното, рокля в комбинация със сако, панталон с класическа кройка - това са дрехите, с които няма да изглеждате нелепо, ако става въпрос за коктейл, делови обяд или друг вид дневна среща.
      Ограничения при избора на цвят няма, стига да комбинирате с вкус облеклото. Черното, макар и най-предпочитан цвят за официални събития, не е особено подходящо за дневни срещи в гардероба на дамите. По-удачен и оригинален е изборът на светлите земни тонове - бежово, сиво, екрю, кафяво, керемидено...
         Съобразете се с посочения в поканата час. Подраняването, както и закъсняването, говорят за лош вкус. Не забравяйте, че не отивате на среща с приятели, а имате делови ангажимент, който се явява продължение на работата ви.
         Не прекалявайте с препълването на чинията - на коктейлите обикновено има блок маса с интересни вкусотии, които да сервирате сами в чинията си - никога не я препълвайте, обаче. Храната и храненето на коктейла е част от светския етикет, извършва се на крак, като чинията се носи в ръка. Питието пък се използва просто за наздравица - не препълвайте чашата.
         Коктейлът предполага свободно общуване между всички гости, тъй като всички са на крак и са свободни да водят разговор не само със съседа си по маса. Общувайте на всякакви теми, като избягвате твърде ангажиращи, злепоставящи околните, или вулгарни теми. Разбира се, работата е тази, която ви свързва с останалите гости, но не говорете само за нея - коктейлът е по-скоро повод да опознаете околните и в друга светлина, както и да заформите познанства, които биха могли да прерастнат в делови контакти след време.
         На тръгване задължително си вземете довиждане с домакина, като изкажете благодарност за организираното парти.

0 коментара:

Публикуване на коментар