сряда, 9 януари 2013 г.

Що е то фитоестрогени?


Женствеността е условно понятие. Облечете в плът понятието за женственост и ще разберете какво имаме предвид - за някои женствени са пищните форми, за други - деликатното присъствие, за трети - капризите... Женствеността е разнолика и многостранна, но единственото неизменно във всички разнолики образи са типично женските форми - закръгленият бюст, пълните устни, гладката кожа...

            „Виновници” за тези женски качества са хормоните, разбира се. Естрогените са женските полови хормони, които формират женствеността на жената.
            Интересен факт е, че естрогените са изключително умело имитирани по своя химичен състав  от майката природа. Съществуват растения, които съдържат вещества, невероятно много доближаващи се до структурата на естрогенните женски хормони.
            Зърнените - ръж, просо, царевица; Семената - слънчоглед, лен; Бобовите - соя, нерафиниран ориз; Тревите - люцерна, копър, сминдух... Това е малка част от дългия списък с храни, богати на т.нар. фитоестрогени - веществата, наподобяващи в организма действието на женските полови хормони.
            Какво бихме постигнали с обилен прием на фитоестрогени:
            ~ Облекчаване на предменструалния синдром (ПМС) - тъй като причините за това, меко казано, раздразнително състояние, се дължат на увеличението на нивото на естроген в организма непосредствено преди началото на менструалния цикъл, богатото на соя меню, би облекчило по естествен начин състоянието, защото фитоестрогените имат свойството да имитират естрогена в организма и съответно да го накарат да усмири прекаленото производство на женския хормон;
            ~ Лека и безболезнена критическа възраст. Климактериума се характеризира с рязък спад на отделяните естрогени, затова допълнителния им прием е повече от перпоръчителен. Тъй като синтетичните хормонални препарати крият своите рискове, консумацията на храни, богати на фитоестрогени е оптимален вариант - така няма опасност от надвишаване на препоръчителната доза, просто защото чрез храната никога не бихте могли да предозирате приема. Благодарение на естрогенния си ефект, фитоестрогените облекчават горещите вълни и се грижат за костната плътност.
            ~ Получавате като бонус красив бюст. Точно така. Много съвременни фармацевтични препарати, обещаващи по-голям и стегнат бюст, са съставени на базата на фитоестрогените. Твърди се, че стимулирани от приема на фитоестрогени, гърдите увеличават обема си, стават по-големи, стегнати и твърди.
            Дали твърденията на любителите на храни, съдържащи фитоестрогени са верни, трябва да пробвате сами. Нищо не пречи да подправите сандвича си с щипка сминдух или да хапнете салата с кълнове от люцерна. Не забравяйте, обаче, че сериозните хормонални проблеми не са шега и трябва да бъдат наблюдавани от специалист.
            Ние сме специалисти само по красотата J

0 коментара:

Публикуване на коментар