вторник, 8 януари 2013 г.

Здрави и енергични и през зимния сезон


Зимата е в разгара си - ако студените дни, дългите нощи, скритото зад облаци и мъгли слънце и ограниченият избор на пресни плодове и зеленчуци ви карат да се чувствате изтощени, нервни и раздразнителни, ако ви липсва енергия и жизнен тонус- има начин да си помогнете сами.


            Хранете се правилно. Правилното хранене е разтегливо понятие, но се стремете храната ви да бъде балансирана, да не се лишавате от основните хранителни групи и да приемате достатъчно количество естествени витамини, минерали и микроелементи, дори през зимата. Увеличете консумацията на ядки, като е желателно те да бъдат сурови и прясно счукани- орехи, бадеми и лешници- осигуряват достатъчния прием на магнезий, витамини от група В, а освен това, ядките са незаменим източник на енергия, без да създават усещане за тежест в стомаха.
            За да бъдете по-жизнени, хранете се с пълнозърнести продукти, които съдържат почти всички витамини от група В- истинска храна за мозъка и нервната система.
            Вместо изобилното количество червено месо, което е традиционно меню през зимата, заложете на рибата- колкото по-на студено вирее тя, толкова повече омега-3 мастни киселини съдържа.
            Тъй като през зимата вирусните заболявания са в стихията си, често се налага прием на лекарства за повишаване на имунитета и борба с вирусите- за да компенсирате приема им, увеличете консумацията на млечно кисели продукти, които съдържат естествени пробиотици и регулират стомашната микрофлора, увредена от лекарствата, особено от антибиотиците.

            Ако липсата на светлина ви подтиска, осигурете си мощни електрически крушки у дома и в работните помещения, а там, където искате почивка, сложете осветителни тела със синя светлина.

            Разхождайте се много, независимо от студа- когато сте обути добре и имате топли дрехи, не би трябвало да се страхувате от отрицателните температури, а кислородът, вдишан от студения въздух, ще освежи съзнанието ви и ще ви зареди с енергия и позитивни мисли.

0 коментара:

Публикуване на коментар