четвъртък, 10 януари 2013 г.

Чай за красота


Ароматната чаша чай е истинско удоволствие, особено в студените зимни следобеди, в които леден вятър свири в комина и снегът навява дълбоки преспи.
            Знаете ли, обаче, че чаят е изключително полезен не само за сгряване на тялото и душата, но и като външно прилагано средство за поддържане на външния вид.
            Става въпрос, разбира се, за натуралния билков чай, бил той в пакетче или насипен - различните гранулирани, разтворими и силно ароматизирани с изскуствени ароматизатори чайове, по-добре ги оставете настрани.

            Зеленият чай отдавна е известен като силен антиоксидант - редовната му употреба се бори със свободните радикали и белезите на времето. За външното приложение на зеления чай също има доста варианти - най-лесно е да си приготвите освежаващ лосион. Запарете шепа листа от зелен чай в литър вода, оставете да се охлади и с получената течност обтривайте лицето след тежък и уморителен ден, прекаран пред компютъра. Може да сложите течността в шишенце с пулверизатор, за да впръсквате през деня освежаващата отвара върху лицето - тази процедура действа хидратиращо и освежаващо, особено в затворените помещения с ниска влажност.
            Липовият чай действа тонизиращо на мазната кожа, регулира производството на себум, успокоява възпаленото акне и предотвратява инфекциите. Сутрин и вечер обтривайте кожата с памучен тампон, напоен с отвара от липов чай.
            Лайката също е изключително полезна закожата. Тя има силно противовъзпалително и облекчаващо възпаленията действие. Лайката е подходяща и за инхалации - докато приготвяте отварата, вдишайте дълбоко няколко пъти парата. Готовите пакетчета чай от лайка са чудесен компрес за уморените очи - облекчават отоците и озаряват кожата.
            Отварата от чая може да бъде и замразена във фризера - за целта използвайте формичките за лед. Така винаги ще имате под ръка чудесен, експресен, освежаващ тоник, с който да обтривате лицето си за здрав тен и свежа кожа.

0 коментара:

Публикуване на коментар