неделя, 16 септември 2012 г.

По време на диета - не изключвайте мазнините!



        
Дори когато искате да свалите някой и друг килограм и да поддържате стройна фигура, не трябва да пренебрегвате принципите на здравословното хранене, а основен момент в него е нито един представител на хранителните групи да не бъде пренебрегнат или забранен - правилното балансиране на храните дава достойно място на протеините, въглехидратите, свежите плодове и зеленчуци. И мазнините. 
Мазнините са особено онеправдани от редица диетолози - истински и самозвани. Съществуват диети, напълно изключващи приема на храни, съдържащи и белег от мазнина и то за дълго време. Вие също може да изберете една от тях и да я спазвате фанатично - особено ако  искате да имате суха коса, кожа като пергамент и чупещи се нокти - смело се лишете от мазнини. Ако обаче тази перспектива не ви радва, ще се опитаме да ви помогнем да сведете до минимум вредното влияние на наситените мазнини, без да се лишавате от незаменимите свойства на полезните такива.
        Избягвайте пърженото - има достатъчно начини за термична обработка на храната, които щадят стомаха и няма да ви накарат да злоупотребите с мазнините. Задушавайте, варете, печете, или приготвяйте вкусна вечеря на тиган, „пържещ” без мазнина. Тялото ви ще ви бъде благодарно.
Ограничете тежкото месо - дори и да имате възгледи, напълно противоречащи на вегетарианската философия, пак можете да се спасите от наситените мазнини в месото. Не купувайте и не консумирайте шарени меса, колбаси и субпродукти. Изберете крехко филе, бяло месо или риба, която ще внесе в организма ви незаменимите ненаситени мазнини.
Внимавайте с млечните продукти -...но в никакъв случай не ги изключвайте. Ако имате избор, консумирайте обезмаслено мляко и нискомаслено сирене или извара. Все повече проучвания, обаче, изтъкват предимствата на натуралното масло пред изкуствените маргарини, така че не се лишавайте от удоволствието да намажете препечената си филийка с ароматно масло!

По друг начин стоят нещата с растителните мазнини. Не се лишавайте от зехтина в салатата - той няма да ви попречи да отслабнете, напротив - полезните му качества ще подобрят състоянието на кожата и косата ви. Можете да се снабдите с някое от така полезните нерафинирани масла, предлагани в магазините за здравословно хранене - слънчогледово, орехово, царевично - придават много интересен вкус и на най-семплата салата, обогатяват макароните и са чудесна подправка за рибата на скара. Единственото, което не трябва да забравяте е, че повечето от тях, включително зехтинът, не позволяват кулинарна обработка при високи температури.
Всички тези масла могат да се превърнат и в чудесна добавка към домашните маски за коса и лице, капка натурално масло в готовия балсам за коса ще усили полезните му свойства, а кремът за лице ще хидратира още по-добре сухата кожа. Бъдете внимателни с мазнините, но не забравяйте полезните им качества за организма!

0 коментара:

Публикуване на коментар