неделя, 16 септември 2012 г.

Табу ли са въглехидратите?



И вие ли обичате да похапвате и не издържате на глад? Освен ако не сте от двата процента щастливци, които сякаш изгарят калориите в секундата щом ги поемат, значи все някога сте се чудили как, за Бога, да свалите тези ужасни няколко килограма, които никак нямат желание да изчезнат! Как да премахнете досадните тлъстинки около корема и неприятните бричове! И то, ако може, без строги диети, които винаги завършват с трагичния йо-йо ефект - сваляш два, качваш четири!

Сигурно сте се наслушали на думите „Забрави за въглехидратите”! Какво значи тази страшна дума, какви са тези тъй страшни въглехидрати? Ужас!
            Въглехидрати били  пухкавите кроасани! Баничките и хрупкавите пици!  Чипсът! Дори невинният ориз! Знам какво си мислите: „Не, никога няма да отслабна!”.
Обаче, ако се постараете да проучите врага въглехидрат, ще разберете, че всъщност нещата не са толкова страшни. Въглехидратите са наистина високо калорични, но те са изключително полезни и необходими за дейността на централната нервна система. Те, сами по себе си, се делят на прости и сложни, но веднъж попаднали в организма, всички видове въглехидрати се разграждат до глюкоза. Забелязали ли сте как след тежък ден или изтощителна тренировка, първото, към което посягате, е сладкиш - нормално е. Въглехидратите са най-бързо достъпният и лесно усвоим източник на енергия, както и основна храна за мозъка. Тоталната им липса в менюто ви ще ви превърне в нервни, раздразнителни и сприхави същества. За да не си го причинявате, но пък и за да избегнете досадното им свойство да залепват за корема, просто заменете кроасана с мнооого шоколад с такъв без плънка - много е вкусен! Белия хляб сменете с пълнозърнест, чийто калориен състав не е по-малък, но пък е изключително полезен за перисталтиката и храносмилането, заради съдържащите се в него фибри. По същият начин стои и въпросът с ориза - пред традиционния бял, предпочитайте такъв с непочистена люспа.
            Не е необходимо да се лишите от пицата и пастата - по-скоро редуцирайте плънката им. Домати и босилек, запечени върху тънък, хрупкав блат...мммм - това си е направо диетичен обяд, а пък пастата във всичките и форми е полезна по начина, по който я приготвят в родината и Италия - леко твърда, в никакъв случай разварена. Подправена със зехтин или гарнирана с морски дарове...mamma mia! И вие щяхте да се лишите от тази вкусотия?!
            Изградете балансирано меню за себе си и за семейството си и не се лишавайте напълно от нищо. Организмът има нужда от всички хранителни групи, за да поддържа здраво и силно тяло.

0 коментара:

Публикуване на коментар