неделя, 16 септември 2012 г.

След морето - да се погрижим за косата


          
Колко е хубаво да лежим безгрижно на пясъка, да се плискаме в солените вълни и да събираме тен под жаркото слънце! Всички тези удоволствия, обаче, водят до истински кошмар за косата. Ако и вие сте се завърнали от лятната си почивка със суха, безцветна и изтощена коса, следните съвети ще ви помогнат да се справите с положението:
            Задължително, разбира се, е посещението при фризьор. Той ще се погрижи за неизбежното подкъсяване на връхчетата на косата, за да спре грозното цъфтене и гривата ви да придобие отново здрав и жизнен вид. Ако дължината на косата ви позволява, заложете на класическото етажирано каре, което ще освежи цялостната ви визия, стои прекрасно на прави и на къдрави коси, а и е лесно за поддръжка. Ако пък сте от щастливките, изглеждащи прекрасно с къса коса, позволете си повече волности - небрежни къдрици или асиметрична подстрижка - изберете сами!
            Слънцето и солената вода променят цвета на косата - боядисаната коса избледнява, естествената изсветлява. Ако искате промяна, вмъкнете няколко по-светли и по-тъмни кичура в основния тон - играта с цветовете ще осветли лицето ви и ще ви подмлади.
            Хит в последните години са естествените цветове - земните нюанси на кафявото, рижите багри на есенната гора, слънчевото русо са тотален хит сред колористите. Изберете правилния за вас нюанс и експериментирайте!
            Ежедневната грижа за косата ви никак не е маловажна. Изборът на правилния шампоан сред морето от предлагани  на пазара продукти е цяло изкуство. За изтощена, тънка, увредена, боядисана, мазна коса - запомнете едно - не ползвайте дълго време един шампоан, колкото и добре да ви се отразява. Косата има свойството да привиква към продукта и след многократно ползване той сякаш вече не е същият. Затова сменяйте често продукта или просто си купете няколко и ги редувайте.
            Освен измиването, не забравяйте най-важното за жадната след плажа коса- хидратацията. На пазара се предлагат стотици и хиляди продукти, грижещи се за добрата хидратация на косата: масла, които се нанасят преди баня; еластайзери, съживяващи косъма; маски и балсами за след измиване - самите те със или без отмиване. Цените варират в огромни диапазони, но не по-лоши от готовите продукти са изпитаните домашни маски. Единственият недостатък при тях е по-дългото време за прилагане и по-трудоемкото приготвяне и отмиване. Добра идея и компромисен вариант е ползването на различни масла - бадемово, рициново, маслиново, преди баня - нанесете по дъжината на косата, загрейте с найлонова шапка и след поне 30 минути изплакнете с шампоан. Лъскавината и еластичността на косата ви са гарантирани.
            За да имате винаги здрава коса, стремете се да сведете до минимум третирането и с маши, преси и сешоари, особено в края на лятото, когато слънцето така или иначе се е „погрижило” за изсушаването на къдриците ви. Ако не можете да избегнете сушенето със сешоар, ползвайте го на най-хладната струя въздух, след като сте попили добре мократа коса с хавлиена кърпа. Добре е да нанесете термозащитен продукт, за да предпазите косъма от излишна загуба на влага. Оформете с кръгла четка и сложете стилизиращ продукт - ваксата е несъмнено по-добър избор от лака за коса, защото самата тя защитава и се грижи за връхчетата.
            Ако косата ви е дълга и ви се иска обем, вместо да тупирате, може да вдигнете влажната коса в стегнат кок на тила - разпуснете след два-три часа и... воала - на лице е чудна, буйна грива.
            Грижете се за косата си, независимо дали е дълга, къса, права или къдрава - адекватните грижи са задължителни, ако искате да имате красива коса, а коса, която не е здрава, няма как да бъде красива!

0 коментара:

Публикуване на коментар