неделя, 16 септември 2012 г.

Сухи и напукани устни - има ли спасение?


            
Красивите устни са един от най - магнетичните символи на женствеността, фетиш за мъжете от най-дълбока древност. Не е случайно подчертаването им с ярки цветове и гримирането на устните още от най-древните народи. След погледа, това е второто нещо, което мъжете забелязват в представителките на нежния пол - красивите устни.
Често обаче красотата на устните е нарушена, заради неприятно и болезнено напукване и белене на нежната кожа, в следствие на т.нар. сухи устни - често срещан проблем и при мъжете и при жените. Този проблем не е само козметичен, тъй като устните са особено важен орган, благодарение на който се храним, говорим и изразяваме цялата палитра от емоции, която изживяваме.
Причините за прекомерното изсушаване на устните могат да бъдат много - атмосферни влияния, липса на витамини, строга диета. Устните са покрити с много нежна и деликатна кожа, която изисква специални грижи, тъй като е напълно лишена от мастни жлези и не може да се омазнява сама - никога не забравяйте добре да хидратирате устните, особено през студените и ветровити дни. Ако не сте привърженик на готовите балсами и вазелини за устни заради теорията, че самите те допринасят за прекомерното изсушаване на кожата, може да мажете устните си с натурален мед или масло от жожоба - естествени подхранващи балсами.
За да предпазите деликатната кожа от напукване, забравете вредния навик да се облизвате и да хапете устни, особено ако сте навън и духа вятър - така се изпарява естествената влага в устните и те стават безмилостно изложени на неблагоприятните атмосферни условия.
Освен чисто козметичните средства, наблегнете на консумацията на храни, богати на витамините от група В, желязо и цинк - честото напукване на устните и цепенето в крайчетата на устата е белег за анемия.

0 коментара:

Публикуване на коментар